Verfraaiing Agnesplein

Fase 1, plan is om dit einde 2022 ( eventuele uitloop naar 2023 ) te realiseren.
Meer details over de totstandkoming staan onder de afbeelding

Een korte terugblik:

In 2019 heeft het buurtnetwerk op de braderie een enquête gehouden over wat de burgers van Bunde vinden van het huidig Agnesplein, iedereen was het erover eens dat dit plein absoluut niet gezellig is, het wordt gezien als grote parkeerplaats en is absoluut niet uitnodigend om er te verblijven.

Op basis van de resultaten van de suggesties die op de braderie werden geopperd heeft het buurtnetwerk een plan geschreven aan de gemeente Meerssen om het plein op te knappen en er meer een gezellig plein van te maken waar men graag wil verblijven.

helaas kunnen we aan het aantal parkeerplekken niets doen, deze moeten blijven ( overeenkomst met de projectontwikkelaar van de appartementen en Jan Linders ). Maar binnen de parkeerplekken kunnen we wel een en ander verfraaien.

resultaat enquete braderie 2019

Helaas kwam corona roet in het eten gooien.

Maar toen het weer kon, einde 2021, heeft de gemeente de koe bij de hoorns gevat en landschapsarchitect Barry Kerkhoffs ingeschakeld om de plannen van het buurtnetwerk verder uit te werken.

De eerste visie van deze plannen is gepresenteerd op 2 augustus aan diverse belanghebbenden, zoals wethouder, raadslid, ondernemers, leden vd braderie organisatie, leden van carnavalsverenigingen en uiteraard leden van het buurtnetwerk.

Idee was dat er met extra bomen en banken een binnen gedeelte gecreëerd kan worden zodat de auto’s niet meer over het plein kunnen rijden, en er voldoende zitmogelijkheden zijn om kort te verblijven/ontspannen.

Uitdaging daarbij is dat er enkele dagen per jaar op het plein festiviteiten plaatsvinden, daartoe zouden de voorzieningen verplaatsbaar moeten zijn.

Op 15 augustus heeft er een nader overleg plaatsgehad met de organisatie van de braderie en carnaval, daarbij is het plan getoond om een deel van de te plaatsen bomen, vast in de grond te zetten (dat is enerzijds goedkoper, en de bomen kunnen veel groter worden dan als ze in een bak zitten) en vaste bloembakken/banken om de auto’s te weren op het midden van het plein.

Aangezien het plein 360 dagen van het jaar niet gebruikt wordt als evenementen plek, en 5 dagen wel (braderie en carnaval) waren de aanwezigen er van overtuigd dat met een nieuwe opzet (verplaatsen van evenementen richting kerk ) ongeveer de helft van het plein vaste bomen en banken kan krijgen. De andere helft (richting kerk) kan dan gebruikt worden bij evenementen, waarbij de dan geplaatste bomen en banken verplaatsbaar kunnen zijn.

De weekmarkt en aanvoer van de bakker en café blijft ten alle tijden bereikbaar, dat is vanzelfsprekend.

Het buurtnetwerk is uitermate gecharmeerd van de positieve bijdrage van de gemeente, steeds positief meedenkend en er is zelfs een groot budget beschikbaar voor realisatie van het eerste deel einde 2022 (afhankelijk van levertijden uitloop tot begin 2023).

Dit eerste deel zal bestaan uit het plaatsen van vaste bomen en planten, en een eerste deel van de verplaatsbare bomen en banken.

Het tweede- (een nog te ontwerpen kustwerk, dat al door de gemeenteraad geaccordeerd is) en derde deel (restant bomen en pergola aan de kant van de nieuwbouw) zal binnen de komende regeringsperiode van het huidige college gerealiseerd worden (tenminste dat is waar wij vanuit willen gaan).

Een optie is: middels eenvoudige spellen (hink-stap, knikkeren enzovoort) willen we de gerealiseerde plannen versterken op het plein, daarbij ondersteund door QR-codes waar de jeugd kan zien hoe er gespeeld kan worden, wij zien de jeugd daar spelen, en de ouders bij café Regina een kop koffie of iets anders nuttigen 😉 
Droom je mee ?, laat het ons weten via de enquête die op de braderie gestart wordt.

Op de braderie in 2022 (3 jaar na de eerste inventarisatie) zijn de plannen voor het eerste deel getoond aan de burgers van Bunde.

Via een enquête wordt er andermaal van geïnteresseerden input gevraagd, we proberen de plannen zo optimaal mogelijk te realiseren, binnen het beschikbare budget.

Zo krijgt Bunde het plein waar het recht op heeft.
Gerealiseerd door het buurtnetwerk in samenwerking met de gemeente Meerssen
Namens het BNW: Jan Janssen

dit is fase 2, er komt een pergola bij die begroeid gaat worden, en er komt een kunstwerk op het plein.
Om deze fase te realiseren moeten de gemeenten en buurnetwerk samen de benodigde middelen bij elkaar zoeken, u kunt uw steentje bijdragen, mail naar buurtnetwerk.bunde@gmail.com als u meer informatie wil

3 gedachten over “Verfraaiing Agnesplein”

  1. Door veel meer groen en houten banken, waterpartij en speelplek voor kinderen gaat het plein leven. Nu is het een ongezellige dooie boel. Geld voor kunstwerk kan volgens mij beter besteed worden aan liefdadigheid.

    Beantwoorden
  2. Naam projecrontwikkelaar is Barry Kerckhoffs. Plek met water linkt mij niet zo geschikt gezien dit een plek wordt waar veel rommel gedumpt wordt en er goed onderhoud dient plaats te vinden omdat het anders een kweekplek kan worden van bacteriën. Verder lijkt het mij zinvoller om de pergola niet te verzien van groen (gezien het groenonderhoud binnen de gemeente niet hun sterkste punt is) maar van zonnepanelen zodat bijvoorbeeld de verlichting op het plein mee gevoed kan worden of stroompunten voor de evenementen. Bij de overige parkeerplekken zou dit ook gemaakt kunnen worden. Verder is het een goed plan om binnen de kern van Bunde een plein te hebben waar jong en oud zich kunnen ontmoeten. Misshien is het ook een idee om masten te plaatsen waar zeilen aan bevestigd kunnen worden of verlichting bij seizoens gerelateerde feestdagen of putpunten waar zulke masten ingezet kunnen worden.

    Beantwoorden

Plaats een reactie